torstai 27. lokakuuta 2016

Nuoret hevoset Horse Show’ssaFWB:tä ja vähän muutakin kantakirjaa, mutta ihan vähän vaanJoline

Nuorille hevosille on järjestetty jo useana vuonna omat kinkerinsä tapahtumassa. Ensimmäisenä päivänä  ratasuorituksen lisäksi arvovaltainen raati arvostelee hevosten tekniikkaa ja ratsastettavuutta. Toisena päivänä suoritetaan jälleen rata ja parhaat voittaa näiden kahden päivän suoritusten perusteella.
Voitoista ja sijoituksista on jo puhuttu suut ja silmät täyteen, joten keskitytään ihan johonkin muuhun.Kolmessa ikäluokassa, 5-, 6-, ja 7-vuotiaissa oli yhteensä 39 starttia. Näistä hevosista 12 oli Suomessa syntyneitä, eli FWB hevosia. Suurin ikäluokka löytyi 6-vuotiaiden luokasta, jossa oli kaikkiaan 6 kotimaan kasvattia. Vain kolmella osallistujalla oli isäorina Suomessa vaikuttanut jalostusori, isäoriit olivat Chauvinist Z, Centimor ja Pius Paccelli. Isäoritilasto oli siis yhtä laveaa kun Pohjanmaan lakeudet. Vain kolmella isäorilla oli edes kaksi jälkeläistä mukana kilpailussa. Nämä olivat Stalypso, Singapore sekä Ustinov.Kolmen suomalaisen ”liveorin” jälkeläiset olivat Lia Lammin ja Michaela Borupin kasvattama FWB tamma L’Egoist 8i Chauvinist Z), Jessica Aminoffin kasvattama FWB ruuna Billnäs Calibro (i. Centimor) sekä Tarja Kallion kasvattama Koh-i-Noor Unique (i. Pius Paccelli) joka on rekisteröity Hannoverin kantakirjaan.L'Egoist
L’Egoist (s.2010) sijoittui tänä vuonna Breeders Prize kilpailussa kolmanneksi. Sanna-Kaisa Mikkolan luotsaama tamma on kilpaillut hyvillä tuloksilla koko kauden 110-130 cm luokissa. Tamman isän Chauvinist Z:n emä on Ery Rosendahlin kanssa saavuttaen mm. PM-kultaa, hopeaa ja 4. sijan EM-kilpailuissa. Ratsukko saavutti myös useita GP sijoituksia urallaan. Chauvinistin lisäksi Antilly Z:lla on neljä muuta varsaa. Näistä useimmat ovat olleet tuttu näky myös estekilpailuissa, kuten Levad Z. Sen varsoista tamma Tilly’s Chantillyn kautta suku jatkuu eteenpäin. Chantillyn varsoista Tilly’s Omen on varsonut kuudesti. Näistä varsoista Norris voitti vuonna 2014 Breeders Prize kilpailun ja Joline sijoittui toiseksi 4-vuotiaana laatuarvostelussa.  L’Egoistin emä on Suomessa syntynyt Lisetta (Lavall II – Erdfeuer) joka on itse sijoittunut kolmanneksi vuoden 1998 Breeders Prize kilpailussa. Tammalla on L’Egoistin lisäksi 2008 syntynyt jälkeläinen Romanovits (i. Romanov).
Billnäs Calibro
Billnäs Calibro (s.2010) joka on rekisteröintinimeltään Billnäs Colibri sijoittui tänä vuonna Breeders Prize kilpailussa toiseksi ja on L’Egoistin tapaan kilpaillut saman tasoisissa luokissa tällä kaudella. Billnäs Calibron emä on SWB kimotamma Balett (Bayron – Paprika – Parnass) jonka kanssa Jessica Aminoff kilpaili nuorten ratsastajien luokissa 2000-luvun puolen välin jälkeen. Saavutuksina mm. nuorten ratsastajien SM pronssia sekä nuorten ratsastajien hallimestaruuspronssia. Calibro on emänsä ainoa jälkeläinen.Balett on viety Ruotsiin vuonna 2011.

 
Koh-o-Noor Unique

5-vuotiaan Koh-i-Noor Uniquen selässä on totuttu näkemään Cia Gundersby mutta viimeisimmät kilpailut sen selässä on istunut Valtteri Reilin, kuten nyt Helsingin jäähallillakin. Tamman emä on pieni ja pippurinen Caramba (Chasseur – Raphael) joka kilpaili 2000-luvun alussa kansallisissa kilpailuissa ja varsin ahkerasti täällä Lounais-Suomessa. Koh-i-Noor Uniquen kasvattajalla Tarja Kalliolla on toinenkin varsa Carambasta kasvamassa, 2014 syntynyt Blue Hope Unique (i. Balou du Rouet).
Singaporen jälkeläisistä kilpailuissa olivat Tampaja Gårdin kasvattama  6-vuotias FWB tamma Singa ratsastajanaan Manuel Vasconcelos E Sousa sekä hollannissa syntynyt Ehraya OMHG Jessica Timgren-Forssin ratsasmana. Singa on emänsä ainoa jälkeläinen. Se voitti 3-vuotiaana Ypäjällä järjestetyn Kyvyt Esiin estepuolen finaalin.


Ulanova
Ustinovin jälkeläisiä olivat FWB tamma Ulanova sekä virolaisvärejä edustanut Expert joka on syntynyt Hollannissa. Expert kilpaili muutama vuosi sitten suomalaisväreissä, sen ratsastajana oli silloin Ville Peltokoski. Helsingissä sen satulassa nähtiin virolaisratsastaja My Relander. Ulanova on Wist Investin kasvattama ja omistama 5-vuotias tamma jonka ratsastajana on Lohjalainen Helena Wist.Tänä vuonna ratsukko sijoittui 5-vuotisderbyssä kolmanneksi. Tamma on rekisteröity FWB hevoseksi mutta se on suvultaan myös puhdas holstein ja edustaa tammalinjaa 3488. Ulanovan emä on Sunset II jolla on toistaiseksi kaksi jälkeläistä. Ennen siitosuraansa se on kilpaillut niin Helena Wistin kuin Johanna Mikkolankin kanssa. Sunset II osallistui myös 4-vuotiaana Laatuarvosteluun ollen kokonaistuloksissa neljäntenä. Ulanovan lisäksi sillä on tänä kesänä syntynyt tammavarsa oriista Cornet Obolensky.
Sugar Baby HRH
Stalypson jälkeläiset Skyfall ja Sugar Baby HRH ovat molemmat syntyneet Saksassa ja merkitty hannoveriksi, ne ovat hyvin tyypillisiä isänsä jälkeläisiä, erittäin kauniita ja kevyitä.
Ja mitäs ne muut FWB hevoset olivatkaan?5-vuotiaiden luokassa aiemmin mainittujen Koh-i-Noor Uniquen ja Ulanovan lisäksi olivat Celtas Quintina, Clarimore, Sacre Croix sekä Meadow Quickstep.

Celtas Quintina (Cancara – Celtas Alayali) on tämän vuoden 5-vuotisderbyn voittaja. Tamman emä Celtas Alayali (Lux Z – Pamina) voitti 2004 Laatuarvostelun estepuolen Markku Söderbergin ratsastamana. Alayalilla on viisi varsaa joista viimeisin on tämän kesäinen orivarsa oriista Grandorado TN(Eldorado van de Zeshoek – Carolus II). Tamman ensimmäinen varsa Celtas Qatana (i Lados) kilpailee kansallisella tasolla esteratsastuksessa. Celtas Quintina on varsonut vuonna 2014 orivarsan Celtas Quillian (i.Uriko) ja aloittanut sen jälkeen kilpauran.

Celtas Quintina


Clarimore
Clarimore on näistä varmasti kaikille tuttu. Tomi Jalkasen ratsastama ori Clarimore, syntymänimeltään Still-Hof Macabeu, hyväksyttiin jalostukseen viime keväänä. Se sijoittui tänä vuonna 5-vuotiaiden estederbyssä toiseksi. Oriin isä on Clarimo ja emä Still-Hof Rosegum jonka kautta oriin suku menee kasvattaja Susanna Kuustosen kantatammaan Henrietteen. Still-Hof Rosegumilla on Clarimon lisäksi neljä muuta nuorempaa sisarusta. Yksi täysveli, kaksi tammaa oriista Uriko sekä tämänkesäinen tammavarsa oriista Casaltino.

Kolmas 5-vuotias oli Sacre Croix joka on isäorista Sir Oldeburg ja emästä Sacre Coeur  (ei. Amiral).  emä Sacre Coeur on kilpaillut Suomessa kenttäratsastuksesa. Sacre Croixin lisäksi sillä on tammajälkeläinen Sacre Diabolus oriista Sternkönig.

Viimeisenä viisivuotiaista on Meadow Quickstep jonka isä on Quality Time ja emä Meadow Bug. Kimotamma Meadow Bug kilpaili itsekin Helsingin jäähallissa, sekä emän että varsan ratsastajana nähtiin Anni Vilkko. Meadow Bugilla on Quickstepin lisäksi vuotta nuorempi varsa Meadow John- Patrik isäoriista Cagliostro. 6-vuotiaissa olivat myös FWB:t Birchcape’s Wonderland, Carmanda sekä Qualita L.

Birchcape’s Wonderland  (Wizzerd MV – A New Look Wonderland) on Maija Yli-Huhtalan omistama tamma jonka ratsastajana on tällä kaudella ollut Minna Lehtonen Maijan pitäessä äityslomaa. Birchcape’s Wonderland on emänsä ensimmäinen varsa. Tämän jälkeen tamma on varsonut kahdesti. Viimeisin varsa on tältä kesältä oriista Ludvig von Bayern. Minna Lehtonen on kilpaillut Birchcape’s Wonderlandilla tällä kaudella 110-125 cm:n luokissa hyvällä menestyksellä. Riikka Harjulan luotsaama ja omistama tamma Carmandaa ei ole turhaan nimitetty helikopteriksi. Sen verran isosti ja varovaisesti tamma hyppää radalla. Tamman isä on Cardento ja emä Suomessa syntynyt Quverture isäoriista Königin’s Sohn KS. Emälinja on jo emänemästä lähtien puhtaita trakehnereita. Carmanda on emänsä ainoa jälkeläinen.

Goldencoast Diamant
Qualita L on Kimmo ja Mari Lahden kasvatti. Sen isä on holsteinori Quincy (Quidam de Revel – Lord) joka tunnetaan paremmin nimillä Quaprize Z tai Quaprice du Bois Margot ja emä Sorina (Candillo – Cor de la Bryere). Sorinalla on Quality L tamman lisäksi kaksi muuta jälkeläistä, tammat Czarina L (Clinton I) sekä Quincia L joka on Qualita L:n täyssisko.

7-vuotiaiden luokassa kilpaili kaksi FWB hevosta. Tamma Joline, joka mainittiin jo aiemmin L’Egoistin yhteydessä sekä Taina Tommilan kasvattama ja Emmi-Maria Ojalan ratsastama pikkuori Goldencoast Diamant (Diarado – La Belle – Levernois). Ori on sijoittunut 4-vuotiaana laatuarvostelussa kuudenneksi.

3 kommenttia:

  1. Kiitos ihanan informatiivisesta jutusta! Huomasin vaan ehkä yhen lauserakennevirheen; eihän Jessican Calibroa ole viety Ruotsiin (vai onko)? " Calibro on emänsä ainoa jälkeläinen ja se on viety Ruotsiin vuonna 2011."

    VastaaPoista
  2. Huomasin saman lapsuksen itse myös ja pistin vähän päivittäen tekstiä tuon lauseen osalta. Sormet juoksee useinmiten nopeemmin näppiksellä kuin mitä ajatus kulkee :)

    VastaaPoista
  3. Balett on Ruotsissa nyt kuudennen kerran kantavana, varsat voittaneet mm. Flyingessä lupaavimpien estevarsojen titteleitä. T. Jessica

    VastaaPoista