tiistai 1. marraskuuta 2016

Laatuarvostelun sukututkimuksiaTämän vuoden laatuarvostelu olikin vähän niin kuin FWB hevosten juhlaa. Sekä este- että askellajipuolella kolme parasta olivat FWB hevosia. Näin upeasti suomalaisella kasvatuksella ei ole mennyt joka vuosi.
 

  Ihmetellään ensin askellajihevosia
Riverbank Tiffany
Askellajipuolen voitto meni 5-vuotiaalle Riverbank Tiffanylle (L’Espoir – Riverbank Rosey – Damsey). Tiffany on varsonut viime vuonna (orivarsa Riverbank Binocchio,  i. Barroso) joten se pääsi vielä vuotta vanhempana mukaan kilpailuun. 


Tiffanyn emä Rosey laatuarvostelussa

Tiffanyn emä Rosey on itsekin osallistunut laatuarvosteluun vuonna 2012 sijoittuen silloin sijalle 14. Roseyn emä Pukurosa on hollantilaissyntyinen tamma jonka isä on Lorenzo ja emänisä Ramiro Z ja on siis estesukuinen jonka emälinja menee trakehnereihin. Pukurosa varsoi Marjo Vainikalle kaksi varsaa joista ensimmäinen on Riverbank Tiffanyn emä Rosey ja jälkimmäinen Riverbank Sanrose joka on myös osallistunut laatuarvosteluun vuonna 2013 sijoittuen kolmanneksi ollen myös paras FWB hevonen. Riverbank Sanrose oli myös 5-vuotias osallistuessaan laatuarvosteluun, sillä sekin on varsonut 4-vuotiaana tammavarsan Riverbank Fürst Ballerina (i. Fürstenball)  joka menestyi 3-vuotiaana kasvattajapäivillä ollen BIS III. Riverbank Tiffanyssa on sekoittunut hyvin vahvasti sekä isän että emän ulkonäköä ja liikemekaniikkaa. Tiffany sai käynnistä 9, ravista 8,8 laukasta 8,3 kuuliaisuudesta 7,8 ja yleisvaikutelmasta 8,5 ja keskiarvo sen 8,34. Rakennepisteiden keskiarvo oli 7,67. Rakennearvostelusta annettiin vain kolme numeroa jotka käsittivät tyypin, pää-kaula-runko kohdan sekä jalat/liikkeiden säännöllisyyden. Tiffany on koko kauden kulkenut voitosta voittoon nuorille hevosille tarkotetuissa luokissa, joten ei se mikään yllätys ollut että myös laatuarvostelun voitto napsahti kohdalle. Sen verran hyvää työtä ratsastaja Melinda Ignatius on tehnyt tamman kanssa. Ja hyvällä on mukava päästellä!


Kawerda's Fiandro
New Hill Roxette

Kakkoseksi sijoittunut Kawerda’s Fiandro (FIance Noir – Marusha – Master) oli ainakin minulle kohtalaisen uusi tuttavuus. 1-vuotiaana sen olen nähnyt kasvattajapäivillä, ja silloin ruuna palkittiin I palkinnolla. Hämärä mielikuva näin keski-ikäisen aivoissa on, että jossakin nuorten hevosten tapahtumassa olisin sen myös nähnyt tämän vuoden aikana. Hevonen oli yksinkertaisesti hieno ja tosi hienosti ratsastettu. Kasvattaja ja omistaja sekä ratsastaja oli sama henkilö, Katja Laine. Ruunan liikkumista ja yhteistyötä ratsastajan kanssa oli ilo seurata. Ruunan emälinja on jo muutaman polven suomalaista kasvatusta. Sen emä Marusha on syntynyt 2007 ja kuuluu niihin varsoihin jotka tehtiin silloin kun Ruotsissa Elit palkittu Master kävi Suomessa hyväksyttävänä jalostukseen ja oli täällä käytössä yhden astutuskauden. Marushalla on Kawerda’s Fiandron lisäksi kaksi muuta jälkeläistä, 2014 ja 2015 syntyneet tammat Dancianosta ja Fürsten Lookista. Joten lisää sukulaisia on odotettavissa kilparadoille. Marusha on emänsä New Hill Roxeten ainoa varsa
Kyrö San Allegro
toistaiseksi. New Hill Roxette on myös osallistunut aikanaan, vuonna 2008 laatuarvosteluun sijoittuen askellajipuolella kahdeksanneksi.


Kyrö Catleya

Kolmonen oli tällä kertaa Siiri Kyrön kasvattama, omistama ja ratsastama Kyrö San Allegro (San Amour – Wolliday – Wolkenstein II). Ori hyväksyttiin Suomessa jalostukseen vuonna 2015. Se palkittiin oripäivien parhaana 3-vuotiaana sekä koko tapahtuman parhaana orina sekä parhaana askellajihevosena. Vuotta aiemmin se voitti kasvattajapäivien Best In Show tittelin. Oriin emä Wolliday (Wolkenstein II – Grandezza – Grenadier) on AB palkittu jälkeläisistään, sillä on Kyrö San Allegron lisäksi kolme muuta jälkeläistä joista vanhimmat ovat ikävä kyllä menehtyneet. Vuonna 2010 syntynyt Kyrö Catleya  ( i. Pin Rock’s Black Velvet) on laatuarvostelumenestyjä. Se voitti oman ikäluokkansa laatuarvostelun askellajikilpailun vuonna 2014. Samoin se on voittanut myös Kyvyt Esiin askellajifinaalin 2-vuotiaana.

Sir Hinrichs

Neljänneltä sijalta löytyy hannoverruuna Sir Hinrichs (Spörken – Bettina –Benetton Dream) jonka omistaa Anna von Wendt. Ruunan isä Spörken (Sir Donnerhall  I–La Beale Isoud - Lauries Crusador xx) ei minulle ollut mitenkään hirveän tuttu nimi, mutta pienellä kaivelulla tuli selväksi että se on valtionsiittola Cellen oreja ja saanut 70 päivän testissä käynnistä 9,5 ravista 9,5 ja laukasta täyden kympin. Oriilla on kouluindeksi 165. Spörkenin emällä La Beale Isoudilla on myös toinen jalostusorijälkeläinen, Si Senjor joka on Spörkenin täysveli. Kaikkiaan La Beale Isoudilla on 12 jälkeläistä. La Beale Isoudin emällä Wilhelminalla (Weltmeyer – Bolero) on neljä varsaa.Viidentenä tuloksissa on jälleen FWB hevonen New Hill Raffaello (New Hill Rossellini – New Hill Ally – Davignon).  Raffaellon isä sekä emä ovat saman kasvattajan tuotoksia. Raffaellon isä on Suomessa syntynyt jalo
New Hill Raffaello
stusori New Hill Rossellini (Rousseau – Rosenfee – Rosenkavalier). Rossellini voitti 5-vuotiaiden kouluderbyn 2012 ja sijoittui Breeders’ Prize kilpailussa kolmanneksi ja kilpailee vaativalla tasolla kouluratsastuksessa Vilma Vajannon ratsastamana. Rosenfeellä on yhteensä neljä jälkeläiistä. Näistä yksi on kilpailussa toiseksi sijoittuneen Kawerda’s Fiandron emänemä, eli New Hill Roxette (i. Bergamon).


New Hill Ally

New Hill Raffaellon emä New Hill Ally (Davignon I – Amaryllis – Amiral)on sijoittunut toiseksi 2-vuotiaana Kyvyt Esiin finaalissa askellajipuolella. Tammalla on Raffaellon lisäksi kaksi muuta jälkeläistä, isäoreista Florianus sekä Florencio I. Näistä Florianuksen poika New Hill Fratello on esiintynyt ainakin aluetasolla kouluratsastuksessa. Amaryllis on varsonut New Hill Allyn lisäksi sen täysveljen New Hill Danilon.


Estehevoset samoilla mietteilläLe Petit Amour
Cagliostron jälkeläiset ottivat estepuolella kaksi ensimmäistä sijaa. Voiton vei tamma Le Petit Amour (e. Sprengladung ei. Lados, kasv. Susanna Kankaansivu ja Riikka Vuolle. Tamman emä Sprengladung on myös suomalaista kasvatusta. Tammalla on Le Petit Amourin lisäksi toinen varsa, vuotta nuorempi Le Petit Cherie myös Cagliostrosta. Sprengladung on kilpaillut kansallisella tasolla estekilpailuissa Susanna Kankaansivun ratsastamana.


Sonemare die Schöne


Spreng
Captain Cagliari
ladungin emä, Paul Schockemöhlen kasvattama Sonemare die Schöne on itselle tuttu näin Varsinais-Suomalaisena. Sen toi Suomeen Saksasta Kaarinalainen Lindströmin perhe ja sillä kilpaili perheen tytär Mia. Sonemare die Schöne on varsonut kuusi varsaa joista kaksi tammaa, Sprengladungin lisäksi Sparkling Zara (s.2010, For Enjoy Ask Z) joka on varsonut orivarsan oriista Fernet.


Virpi Mäki-Opaksen kasvattama ja omistama Captain Cagliari oli kilpailussa toisella sijalla. Ruunan emä West Side Prunella on ollut tuttu näky estekilpailuissa useiden vuosien ajan. West Side Prunellan isä on Ruotsalainen Stanford joka vaikutti jalostuskäytössä Suomessa vuonna 1998. West Side Prunellalla on Captain Cagliarin lisäksi myös vuotta nuorempi tammavarsa Relentless Prudie samasta isäoriista. West Side Prunellan emä on West Side Primula jonka isä on pitkään Suomessa vaikuttanut ori Kardell ja emä ruotsalainen Piledals Promise (Castello – Ganesco). Primula on varsonut Prunellan lisäksi kolme varsaa joista nuorin West Side Prima (i. Quali Quanti) on myyty Unkariin.


West Side Prunella


Celtas Quelia
Kolmanneksi sijoittunut Celtas Quelia (Cassito – Celtas Queimaylia, kasv. Anja Lönnholtz) oli kilpakumppaneitaan vuotta vanhempi, sillä se on varsonut yhden varsan. Quelia eli Nuppu on palkittu RJL:n näyttelyssä vuonna 2011 näyttelyn parhaana varsana. Sen viime vuotinen varsa on tamma Del-Uriana oriista Urano de Cartigny (Diamant de Semilly – Double Espoir).


Tamman emän Celtas Queimaylian isä on Carthago Z ja emä Pamina (Prinz Gaylord – Valentino xx). Queimaylia kilpaili nuorempana sekä Suomessa että Ruotsissa . Tamman ensimmäinen varsa on syntynyt Ruotsissa ja sen kasvattaja on Markku Söderberg joka myös nähtiin tamman
Celtas Alayali
kanssa kilparadoilla. Varsa oli tamma Dusey oriista Empire. Queimaylialla on Suomessa Queliaa muutaman vuoden vanhempi tammavarsa Celtas Quiara joka on myös oriista Empire.  

Pamina

Quelian emänemä Pamina on tehnyt pitkän kilpauran esteradoilla mm. Pia Kompan kilpakumppanina. Esteuransa jälkeen se on varsonut seitsemän varsaa: Celtas Q (i. Voltaire), Pacanis i. Voltaire), Cancanis (i. Voltaire), Celtas Queimaylia (i. Carthago Z), Celtas Alayali (i. Lux Z), Celtas Quebec (i. Carthago Z)sekä Celtas Carefree (i. Kansas) joista kaksi viimeisintä on orivarsoja muut tammoja. Tammoista kaikki ovat jatkaneet sukuaan. Pacanis on varsonut tammavarsat Celtas Quitiara (i. Nolisco) sekä Picanis (i. La Zarras). Cancanis on varsonut orivarsan Celtas Hui Hai oriista Celtas Candival. Paminan varsoista Celtas Alayali on voittanut vuonna 2004 laatuarvostelun estepuolen. Alayalilla on viisi varsaa; Celtas Qatana (i. Lados), orivarsa Cancarasta, Celtas Quintina (i. Cancara), Celtas Quiambo (i. Eldorado van de Zeshoek) sekä tämän kesäinen orivarsa oriista Grandorado TN.

Leeroy

Neljänneksi sijoittui Petra Hurun kasvattama Leeroy (Lordanos – Askade W – Accord II) joka on rekisteröity oldenburgiin. Emä Askade W on kilpaillut Petra Hurun kanssa useamman kauden kansallisella tasolla esteratsastuksessa joten ei ihmekään etteikö pojasta polvi paranisi. Leeroy oli tosi miellyttävän oloinen hevonen ja itse asiassa siinä on hyvinkin paljon emänsä näköä. Vähän kaivelemallakaan en saanut selville onko tammalla enemmänkin Suomessa syntyneitä jälkeläisiä kuin Leeroy. Ainakin sillä on yksi Saksassa syntynyt tammavarsa oriista Converter.

Askade W

Vincent van Gogh
Viides sija oli jälleen FWB hevosen, sen saavutti Vincent van Gogh KS (Van Gogh – Quickly KS– Quali Quanti). Ruuna on toistaiseksi emänsä ainoa varsa. Quickly KS:n emä Lizette KS (s. 2004, i. Logan e. Kleopatra KS) on ehtinyt kilpailemisen lisäksi tehdä kaksi varsaa. Quickly KS:n lisäksi sillä on tamma
Verona KS
varsa Quarrel KS (s. 2009, i. Quasto). Vincent van Goghin emälinja menee aina Paloma II asti. Lizette KS:n emän Kleopatra KS:n emä  on Verona KS joka on Paloman varsa. Kleopatra KS on aikanaan osallistunut laatuarvosteluun ja sijoittunut siellä yhdeksänneksi. Tämän jälkeen se on kilpaillut useamman kauden kansallisella tasolla esteratsastuksessa. Tammalla on Lizette KS:n lisäksi tänä vuonna syntynyt tammavarsa oriista Diamant de Plaisir. Verona KS on myös osallistunut 4-vuotiaana laatuarvosteluun. Se on tehnyt ensin nuorena yhden varsan, Kleopatra Ks, jonka jälkeen ura on ollut esteradoilla aina 140 cm luokkiin asti. Viimeiset kaksi varsaa ovat syntyneet 2013 ja 2014, orivarsa Lucas KS oriista Ludwig von Bayern ja tamma varsa oriista Satisfaction. 
Paloma II

Paloma II on kolme varsaa, Pavarotti L, Verona KS sekä Suomessa jalostukseen hyväksytty Konstantinos KS. Konstantinos KS on hyvinkin tuttu kaikille suomalaisille jotka vähääkään ovat seuranneet kansallista ja kansainvälistä esteratsastusta. Pavarotti L kilpaili nuoresta lähtien kansallisella tasolla esteratsastuksessa ja on sittemmin myyty Ruotsiin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti