tiistai 18. lokakuuta 2016

Historian havinaaMoondelight Idefix oli yksi ylitse muiden 

 

Moondelight Idefix s.1994 k. 2012
Verdrefawr Ifor - Pentyrch Delilah
 
Idefix BIS Welsh näyttely 2011
Tässä kertomuksessa on myös oma lehmä ojassa. Omistinhan lähes kymmenen vuoden ajan yhden Moondelight Idefixin tammajälkeläisen.  Tällä hetkellä omistuksessani on tuon tamman 2-vuotias orivarsa.
Welsh mountain ori Moondelight Idefixin merkitystä suomalaiselle jalostukselle ei voi jättää huomioitta. Jalostusuransa aikana se sai 31 varsaa joka on melkoinen määrä kun sen suhteuttaa tammojen määrään Suomessa sekä siihen, ettei se juurikaan ollut ulkopuolisten käytössä. Oriin näyttelymeriitit ovat vailla vertaa, kukaan muu saman rodun edustaja ei ole vielä pystynyt samaan. 


Idefix kotilaitumella 2009
 
Ori oli koko elämänsä kasvattajansa Ilona Pykäläisen omistuksessa. Se oli pois syntymätilaltaan kahden vuoden astutusjakson Ruotsissa, muuten se eleli herroina ja hidalgoina oman tammalaumansa kanssa.
Oriin isä Verdrefawr Ifor 1 WM (Betws Canwr – Verdrefawr Blodwen) oli ensimmäinen Suomessa hyväksytty welsh mountain ori. Sen toi Suomeen Kirsi Lehtonen Kotimäen Ponitallilta. Ilona Pykäläinen osti oriin itselleen vuonna 1993. Ensimmäisellä palkinnolla kantakirjattu ori edusti upeita vanhoja sukulinjoja. Verdrefawr Iforin emä Verdrefawr Blodwen on Royal Welsh Show voittaja.
Paras varsa 1994
Verrefawr Iforilla on kuutisenkymmentä jälkeläistä joista osa on syntynyt Englannissa. Englannissa syntyneistä jälkeläisistä Verdrefawr Owain tuotiin Ruotsiin jossa se toimi jalostusorina Gunn Johanssonin Burhults siittolassa aina vuoteen 2007 jolloin ori menehtyi. Verdrefawr Ifor menehtyi itse vuonna 2009. Se vietti viimeiset vuotensa Noora Mäkisen Cloudberry siittolassa.  Moondelight Idefix on toistaiseksi ainoa sen pojista joka on vaikuttanut suomalaisessa welsh mountain jalostuksessa.
Idefixin  Emä Pentyrch Delilah (Revel Siroco – Pentyrch Silver Pippa – Clan Pip) on myös tuotu Englannista ensin Kotimäen Ponitallille josta Ilona Pykäläinen osti sen itselleen. Pentyrch Delilah varsoi Suomessa kahdeksan varsaa. Sillä on myös muutama Englannissa syntynyt jälkeläinen. Varsomisten lisäksi Deli toimi usean vuoden ajan Ilona Pykäläisen ratsastuskoulussa luottoratsuna. Idefixin lisäksi sen varsoista ovat näyttelyissä menestyneet Moondelight Dahlia joka on palkittu rotunsa parhaana varsana sekä nuorena ponina ja Vuoden Voittaja III tittelillä. Moondelight Nightingale palkittiin parhaana varsana sekä poninäyttelyssä että welsh näyttelyssä. Samoin tamma Moondelight Daphne on ollut rotunsa paras varsa. Pentyrch Delilahin viimeisin varsa Moondelight Day Lily palkittiin Poninäyttelyssä koko tapahtuman parhaana varsana sekä muutama vuosi myöhemmin rotunsa parhaana nuorena ja vuoden voittaja III tittelillä. 

 
Ilona, Kaisa ja Idefix vuonna 1996 Poninäyttelyssä
Moondelight Idefixin näyttelymenestys oli kirjoitettu tähtiin jo varsana. 1-vuotiaasta lähtien oriin esittäjänä on toiminut Kaisa Kinnari, lukuun ottamatta sitä vuotta jolloin Kaisa asui Amerikassa. Tämä pari oli vuosien saatossa hitsaantunut niin yhteen, että esittäminen oli helpon näköistä ja esiintyminen aina taattua. Idefixin poika Moondelight Neifion on sittemmin jatkanut isänsä viitoittamalla tiellä, Kaisan esittämänä ja huikealla menestyksellä. 


BIS 2001
Kansallisessa poninäyttelyssä vuonna 1994 Idefix palkittiin parhaana varsana. 2- ja 3-vuotiaana Poninäyttelyssä nuori ori palkittiin rotunsa parhaana nuorena sekä oman sektionsa kolmanneksi parhaana ponina. Vuodesta 1999 lähtien ori on palkittu rotunsa parhaan oriin tittelillä, jos se on näyttelyyn osallistunut. Se voitti kolme kertaa Welsh näyttelyn Best In Show tittelin, vuosina 2001, 2011 sekä 2012,  sekä Best In Show II tittelin vuonna 2004. Myös Kansallisessa Poninäyttelyssä Idefix sai kaulaansa Best In Show tittelin nauhan vuosina 2001 sekä 2003. Best In Show titteleiden lisäksi ori on sijoittunut Poninäyttelyssä Best In Show II sijalle vuonna 2005 ja 2006. Moondelight Idefix esiintyi myös Ruotsin Welsh näyttelyssä eli Welsh RIKSissä useamman kerran. Ensimmäinen esiintyminen oli vuonna 2000 Millenium-näyttelyssä jossa ori pääsi mukaan sektionsa loppuvalintoihin,mutta hävisi sen Burhults Toylle, samoin kävi vuonna 2003 Lerumin näyttelyssä. Vuonna 2005 Salstasta sekä 2006 Elmiasta kotiintuomisina oli parhaan orin palkinto. 


Idefix rakasti esiintymistä sekä yleisöään. Mitä enemmän yleisö taputti ja hurrasi, sitä upeammin ori ravasi ympäri näyttelykehää. Se hurmasi olemuksellaan ja upealla liikkumisellaan niin tuomarit kuin yleisönsäkin. Aivan nuoresta lähtien se tiesi hyvin tarkkaan mitä näyttelyissä kuuluu tehdä, siis hurmata kaikki. 


Idefix vuoden 2012 Welsh Show BIS
Idefix ei esiintynyt viiteen vuoteen näyttelyissä vuoden 2006 Elmiassa järjestyn näyttelyn jälkeen. Näistä ensimmäiset vuodet se oli Ruotsissa siitoskäytössä. Harmittavaa on, etteivät ruotsalaiset ponikasvattajat tajunneet oriin jalostusarvoa kunnolla ja siitä ei jäänyt kovin montaa  varsaa Ruotsiin. Idefix esiintyi vielä Suomen näyttelyissä vuosina 2011 ja 2012. Molempina vuosina se voitti Welsh näyttelyn Best In Show tittelin. Vuoden 2012 näyttelyt jäivät viimeisiksi, sillä oriin vei ikuiseen uneen kimoja niin usein vaivaava kimosyöpä syksyllä 2012.


Neifion 2012 BIS Ruotsi
Oriin jälkeläiset ovat myös menestyneet näyttelyissä. Menestynein näistä on ehdottomasti sen poika Moondelight Neifion (e. Waitwith Delight). Se on kantakirjattu I palkinnolla. Ori oli isänsä jäljillä jo varsana. Se palkittiin mm. Ruotsissa sekä Vermon kansallisessa poninäyttelyssä parhaana varsana. Oriilla on useita Best In Show titteleitä Suomessa, sekä Welsh näyttelystä että Poninäyttelystä. Samoin muita Best In Show kehän sijoituksia. Se myös valittiin 2014 Ruotsissa näyttelyn Best In Show poniksi. Ori vietti vuoden 2011 Englannissa menestyen sekä ratsastus- että näyttelyluokissa. 


 
Southern Scarlet BIS 2009
Sen tammajälkeläisistä Southern Scarlet (e. Dukeshill Savannah) on voittanut vuonna 2009 Kansallisessa Poninäyttelyssä koko näyttelyn parhaan Suomessa syntyneen nuoren palkinnon sekä Best In Show tittelin. Nuorena samainen tamma palkittiin kahtena vuonna Welsh näyttelyn parhaana nuorena omassa sektiossaan. Se myös sijoittui toiseksi Laatuponikilpailun askellajikokeessa 5-vuotiaana. Moondelight Marilyn BIS 2010
Idefixin jälkeläisistä myös tamma Moondelight Marilyn (e. Betws Marian) on voittanut samana vuonna sekä Kansallisen poninäyttelyn parhaan Suomessa syntyneen nuoren sekä Best In Show tittelin.
Moondelight Nereis (s. 2004, e. Waitwith Delight) palkittiin maitovarsana Kansallisessa Poninäyttelyssä koko näyttelyn parhaana varsana. Idefixin jälkeläisissä on useampia varsoja jotka ovat voittaneet sektionsa parhaan varsan tai nuoren titteleitä näyttelyissä. 

1 kommentti: